Haberler:

2005 yılından bu zamana Alfa Romeo ruhuyla yaşayanların arasına hoş geldiniz.
Soru, görüş ve önerileriniz için elektronik posta adresimiz: You are not allowed to view links. Register or Login

"Araç Alırken Dizel mi Benzinli mi Almalıyım?" Sorunsalı

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatihob

Forumda millet tartışma çıkarmak için yırtınıyor.

ealprsln tork kandırmaca diyor, halil torkun neyi kandırmaca al sana 13LT motorda 2150Nm tork diyor.
ealprsln torkun hissettirdikleri kandırmaca demek istemiş, 105hp 320Nm araç size 170Hp 250Nm den daha hızlı hissettiriyor ama kandırıyor. Aslında M.A daha hızlı. Hatta M.A Ford'un 2150Nm torkulu çekicisindende hızlı.

octinum 1. viteste 45Km/H demiş, Orhan Hoca 1. viteste 45Km/H demiş, AOS-Maslak Kucak motor vs. demiş. Son 2 sayfadır Dizel vs MultiAir karşılaşması yapılıyor, kim kimeden daha güçlü-hızlı deniyor. Kalkış anında 1. Vistesi 30Km/H ilemi değiştircek M.A tabiki 45-50Km/H civarlarına çıkacak çünkü devir bandı oralara kadar uzuyor, dizel fanatizimi bir post. Devamında anlık tüketim xx LT. Açın bir bakın bakalım anlık tüketimde dip gaz kalktığınızda orada kaç Lt. yazıyor dizelde 15mi yoksa 35mi.

..

agucba

Eline sağlık Fatih. Ben biraz daha farklı yazmıştım ama sonra göndermekten vazgeçtim.

agucba via tapatalk

///////////////

halil

You are not allowed to view links. Register or Login
Forumda millet tartışma çıkarmak için yırtınıyor.

ealprsln tork kandırmaca diyor, halil torkun neyi kandırmaca al sana 13LT motorda 2150Nm tork diyor.
ealprsln torkun hissettirdikleri kandırmaca demek istemiş, 105hp 320Nm araç size 170Hp 250Nm den daha hızlı hissettiriyor ama kandırıyor. Aslında M.A daha hızlı. Hatta M.A Ford'un 2150Nm torkulu çekicisindende hızlı.

octinum 1. viteste 45Km/H demiş, Orhan Hoca 1. viteste 45Km/H demiş, AOS-Maslak Kucak motor vs. demiş. Son 2 sayfadır Dizel vs MultiAir karşılaşması yapılıyor, kim kimeden daha güçlü-hızlı deniyor. Kalkış anında 1. Vistesi 30Km/H ilemi değiştircek M.A tabiki 45-50Km/H civarlarına çıkacak çünkü devir bandı oralara kadar uzuyor, dizel fanatizimi bir post. Devamında anlık tüketim xx LT. Açın bir bakın bakalım anlık tüketimde dip gaz kalktığınızda orada kaç Lt. yazıyor dizelde 15mi yoksa 35mi.

maksat tartışma çıkarmak değil.
en başta Murat'ın sorduğu soruyu anlamak ve ona göre cevap vermek lazım.soruyu anlamayıp abuk sabuk cevap vermek " şahin le 250 bastım" demektir.ayrıca tork ne işe yarar,güç ne işe yarar ,ticari yük taşıyan araçların niye motor hacimleri çok çok yüksek,torkları yüksek  ,buna nazaran güçleri düşük, vb  gibi soruların cevaplarını araştırmadan ,buraya cevap yazmak da üstünde tartışılması gereken bir konu.
cehennemde ateş yoktur.her insan kendi  ateşini bu dünyadan götürür.P.S.A

Orhan Hoca

Benzinli yüksek hızda tartışmasız iyidir.
Benzinli 0-100'de tartışmasız iyidir.
Benzinli yokuşun uzun olaninda (banketsiz, cukursuz) tartışmasız iyidir.

Ama abartmayın...

Yakma meselesine gelince; 1. viteste 45-50 bandına çıkınca gördüğünüz en yüksek değeri de yazın. O zaman dizel 35 dediğinize duacı olursunuz.

octinum

Burada yapmak isteyebileceğimiz tek tartışma teknik tartışma olmalı bence. Birbirimizi rahatsız edecek ifadelerden kaçınma taraftarıyım. :)

Neyse, torkun "aldatmaca" olduğu noktaya geleyim, önemli çünkü o. Bana bir miktar bütçe ve bir 1.6 TS verin, size Ford'un o çekicisini geri geri çektireyim. :D

Motor torku gerçekten aldatır. Geri kalan ağırlık gibi şeyler aynı olduktan sonra Önemli olan tekerlek tarafından yola aktarılan tork. Bu da şunlara bağlı:

- Motor çıkışında tork. Fabrika verisi bununla veriliyor işte.
- Aks (diferansiyel) oranı.
- Bulunulan vites (ve dolayısıyla) hızda vites oranı.
- Tekerlek ölçüleri

...ki tork konvertörlü otomatiğe hiç girmedim. :) Şimdi bu değerlerle oynayarak teoride o Ford çekiciyi Mito'nun arkasına bağlar çekersiniz. Ha, o Mito'nun maksimum hızı 60km/sa olur ama, çekmesine çeker.

İşte dizelin torkunun yanıltıcılığı burada.

octinum

Benzinli yüksek hızda tartışmasız iyidir.
Benzinli 0-100'de tartışmasız iyidir.
Benzinli yokuşun uzun olaninda (banketsiz, cukursuz) tartışmasız iyidir.

Ama abartmayın...

Yakma meselesine gelince; 1. viteste 45-50 bandına çıkınca gördüğünüz en yüksek değeri de yazın. O zaman dizel 35 dediğinize duacı olursunuz.

Eh evet, yokuşun da 2. vitesten yukarısına çıkılabileninde 170MA öne geçer, daha doğrusu dizel geride kalır aktarma oranlarından dolayı. Zaten başka arkadaşlar da söylemiş, şehir içinde kullanım için dizel gayet yeterli ve mantıklı.

Yalnız yakıtı bir ara deneyeyim. :) O kadar büyük fark yaratmaması gerek. Dediğim gibi ne kadar iş, o kadar enerji. Dizelle aynı işi yaparken (aynı ağırlıkta, aynı rampada aynı ivmeyle hızlanmak) benzinlinin tüketeceği enerji aynıdır. Litre olarak bir miktar farkeder. Ama birim dizelin enerji içeriği ve/veya verimi benzinin 3 katı değil ki, benzinlinin üçte birini tüketsin.

Bu arada, niye MA 170'i karşılaştırıyoruz yahu 105 dizelle? Ayıp olmuyor mu güzelim dizel motora? :) Bence kendi kategorisinde gayet iyi.

Orhan Hoca

Eh evet, yokuşun da 2. vitesten yukarısına çıkılabileninde 170MA öne geçer, daha doğrusu dizel geride kalır aktarma oranlarından dolayı. Zaten başka arkadaşlar da söylemiş, şehir içinde kullanım için dizel gayet yeterli ve mantıklı.

Yalnız yakıtı bir ara deneyeyim. :) O kadar büyük fark yaratmaması gerek. Dediğim gibi ne kadar iş, o kadar enerji. Dizelle aynı işi yaparken (aynı ağırlıkta, aynı rampada aynı ivmeyle hızlanmak) benzinlinin tüketeceği enerji aynıdır. Litre olarak bir miktar farkeder. Ama birim dizelin enerji içeriği ve/veya verimi benzinin 3 katı değil ki, benzinlinin üçte birini tüketsin.

Bu arada, niye MA 170'i karşılaştırıyoruz yahu 105 dizelle? Ayıp olmuyor mu güzelim dizel motora? :) Bence kendi kategorisinde gayet iyi.
Orhan Hoca bunu beğendi  :yukari-ok:  :serefe:

ealprsln

Dizel fanatizmi uzun zamandır duyduğum en güzel kavramlardan  :yukari-ok: Şu an zannedersem "Le Mans Series" dışında dizel bir ünitenin kullanıldığı [Audi (nefret ederim)]   yarış organizasyonu yok (evrensel geçerliliği bulunan organizasyonlara itafen ! ) . Dizel üniteler gerçekten güç üretme konusunda başarılı olsalar idi ( ki dizel motor benzinliden önce icat edilmiştir !) yarış organizasyonları ve spor araçlarda dizel üniteler kullanılırdı  8)  Objektif bir şekilde rasyonel düşünebilen bir kişi benzinli motorların güç, ivmelenme, sürat konularında (aynı hacim , aynı şekilde besleme.... aramızdan aynı hacimde atmosferik benzinli ile turbo dizeli karşılaştıranlar çıkacaktır !) dizel motorlardan çok daha üstün olduğunu kabul etmek zorunda. Bunun aksini iddia eden  benim için "dizel fanatiği" 'dir, başka birşey değil...

Edit: tork kandırır...
THE ROMANCE OF PERFORMANCE
'11 MiTo Quadrifoglio Verde

agucba

Benim anlamadığım bir şey var.
Birinci viteste 45-50 km/s'e çıkmanın mantığı nedir?
Çıkınca anlık tüketim olarak 50 litre görmenin mantığı nedir?
IETT'nin Mercedes marka otobüslerinde anlık tüketim 99 litre gösteriyor. Yani?
Konuyu gereksiz tartışmalara  (olumsuz anlamda kullanmadım bunu) taşımanın manası yok, başlığı gereksiz bilgiler ile doldurmanın anlamı yok. Başlığı okuyan birisinin benzinli veya dizel ayrımını yapabilmek bir yana, kafası daha da karışır.

Gesendet von meinem GT-I9190 mit Tapatalk

///////////////

Orhan Hoca

Bildiğim kadarıyla yokuş, tüketimde benzinli için deprem gibidir. Nasıl 7.2'lik deprem, 7.1 olanın 2 katı yıkıcı oluyor ise; dizel benzinli makası ona benzer açılır.

Ayrıca yokuşa genellikle 2. vitesle başlandığını(park etmemiş ise veya zorlayıp 1'e çekmemiş ise) ve bunun benzinli araç için ayrıca handikap olduğunu da unutmamak lazım. Yine araçlar dolu ise bu da başka bir kabustur.

Yarış araçları benzinli, yokuş araçları dizel olur. Tork aldatır ama, mantığa çekerek aldatır (yokus, trafik, ışık yoğunluğunda). Istanbul'da dizel daha mantıklı iken Bursa'da, Konya'da benzinli mantıklı olur.

Unutmayın; 0-80'de tork, 80-235'te radar konuşur  :D

octinum

Bildiğim kadarıyla yokuş, tüketimde benzinli için deprem gibidir. Nasıl 7.2'lik deprem, 7.1 olanın 2 katı yıkıcı oluyor ise; dizel benzinli makası ona benzer açılır.

Ayrıca yokuşa genellikle 2. vitesle başlandığını(park etmemiş ise veya zorlayıp 1'e çekmemiş ise) ve bunun benzinli araç için ayrıca handikap olduğunu da unutmamak lazım. Yine araçlar dolu ise bu da başka bir kabustur.

Yarış araçları benzinli, yokuş araçları dizel olur. Tork aldatır ama, mantığa çekerek aldatır (yokus, trafik, ışık yoğunluğunda). Istanbul'da dizel daha mantıklı iken Bursa'da, Konya'da benzinli mantıklı olur.

Unutmayın; 0-80'de tork, 80-235'te radar konuşur  :D

Haftasonu hafif tertip bir rampada yüksek viteste Citroen'i sıkıştırayım da bakayım anlık tüketime. :) Haklısınız, rampada fazla yakar ama dizelin 15 yaktığı yerde 50 yakmaz, demek istediğim o. Daha çok motor yüküne, o da yapılan işe bağımlı. Şimdi tanjant manjant hesaba girmeyeyim, bir gece yine canım çok sıkılırsa ansızın 82 tanjant, 82 kotanjant. :D

balesanist

2.0 jts Gt yle yokuşlarda 70 lt görmüşlüğüm çoktur. Dizel düşmanı olarak İstanbul'da ben bile düşünmeye başladım.
"Mantığınla sev, duygularınla seç"

alisto

Hadi konu tam sakinleşmişken ben biraz daha harlayayım :) Çok da teknik işlere girmeden eyyorlamak gerekirse;

Dizeli severiz. Ekonomi güzeldir. Düşük devirlerdeki yüksek tork kısa süren mutluluklar yaşatır. Lakin bundan ibarettir. Bu bizim dizel motorumuz için değil aynı segmentteki diğer markalar için de böyledir.

Benzin, evet dizelden daha çok yakar, karşılığında size daha performanslı sürüş verir. yüzünüzdeki smile/liter oranı yükselir.

Giu'daki 1.6 dizel ve MA170'liği performans anlamında kıyaslamak, MA'a acımasızlık etmektir. Bu motor ile çok kez 3.20D & 4.20D'nin kalbi kırılmıştır.

admin

Admin yaklaşık son 30-35 mesajda ne anlatılmaya çalışıldığını ( You are not allowed to view links. Register or Login hariç ) anlamadı bir türlü! Kafası karıştı yani.  :S

Son 35 mesajı okuyan biri bırakın dizel-benzin karşılaştırmasını yapıp otomobil almayı, otomobil almaktan vazgeçer.
:alfisti:

Lütfen forumda arama yapmadan yeni konu başlatmayın.

halil

Admin yaklaşık son 30-35 mesajda ne anlatılmaya çalışıldığını ( You are not allowed to view links. Register or Login hariç ) anlamadı bir türlü! Kafası karıştı yani.  :S

Son 35 mesajı okuyan biri bırakın dizel-benzin karşılaştırmasını yapıp otomobil almayı, otomobil almaktan vazgeçer.

gayet normal You are not allowed to view links. Register or Login .You are not allowed to view links. Register or Login bir soru sordu.maalesef çoğu kişi soruyu anlamadan 1,6 dizel-1,4 ma karşılaştırması yaptı.sonra ortaya karışık oldu.

Orhan Hoca

Burada sorunun cevabı defalarca verildi zaten. Sadece derinlemesine öğrenmek isteyen potansiyel alıcı arkadaşlar dahi, ne almalıyım kararını rahatça verebilir, yukaridaki tartışmalardan.

Istanbul'da oturup yazın Alanya, Amasra, Edirne gibi yolculuk yapıyor iseniz. Bir de hızla işim olmaz derseniz dizel öncelikli olmalı Sonuçta 800 km'lik  Alanya yolunu 1850 km yapıp, Izmir, Çeşme, Marmaris, Datça,  Kaş,  Finike, Kemer'e uğramak,  Afium'da oturup Sandıklı'da yol üstü lokantada yemek yemekten çoook ama çok iyidir. Bir de üstüne memleketi de görelim derseniz, 170'lik giu merakınızı kiralayarak gidermenizi öneririm.

Örnek olarak; Konya'da oturup Guney burnumun dibi☺Ankara'ya da giderken basarım da basarım derseniz 170'lik tabii ki candır.

murat

Konunun özü ile ilgili başkaca yapacak bir katkım yok kendi adıma, ben bu bahsedilen 2 motoru da çok uzun mesafeler ve değişik şartlar altında kullanmış biriyim şahsen.. Teorik bilgi de çok önemli olmakla birlikte umarım tüm fikir paylaşanlar tecrübelerine de dayanarak yorum yapıyordur MA, JTD ile ilgili..Aynı şeyleri milyon kere yazmanın anlamı da yok ama dikkatimi şu çekti: başlık "dizel mi benzinli mi Alfa alınır?" olmamasına rağmen mevzuyu gelip Alfaya dayadık, dizel veya benzinli fanatizminden ötesine sahibiz sanırım  :alfisti:
Cuore Sportivo...

147 1.6 TS (2005)
145 1.4 TS (1998)
156 1.6 TS (2004)
156 2.0 SS SW (2004)
159 1.9 JTD SW (2009)
Giuilietta 1.6 JTD (2014)
166 2.4 JTD (2003)
Giuilietta 1.6 JTD (2012)
Giuilietta 1.6 JTD (2015)

zafer1793

Hadi konu tam sakinleşmişken ben biraz daha harlayayım :) Çok da teknik işlere girmeden eyyorlamak gerekirse;

Dizeli severiz. Ekonomi güzeldir. Düşük devirlerdeki yüksek tork kısa süren mutluluklar yaşatır. Lakin bundan ibarettir. Bu bizim dizel motorumuz için değil aynı segmentteki diğer markalar için de böyledir.

Benzin, evet dizelden daha çok yakar, karşılığında size daha performanslı sürüş verir. yüzünüzdeki smile/liter oranı yükselir.

Giu'daki 1.6 dizel ve MA170'liği performans anlamında kıyaslamak, MA'a acımasızlık etmektir. Bu motor ile çok kez 3.20D & 4.20D'nin kalbi kırılmıştır.
Tam olarak fikirlerimi dile getirmiş 

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

coolistanbul

Çok şey yazıldı ama şu soruya cevap vermek lazım :

Yakıt tüketimleri aynı olsaydı Dizel Alfa alır mıydınız ?

Şöylede denebilir,

Ekonomi için dizel alıp " şöyle kaçar, böyle gider, benzinliye rampada şeyettirir, " diyen arkadaşlara selam olsun ama tüketim aynı olsaydı eminim ki hiçbiriniz dizel almazdınız
😉

Not : tek istisna, Q2 farkı olduğu için dizel GT tercih edenler...
Aşk 3 değil 4 harftir => ALFA
1997 1.6 Boxer 145 Rosso
2003 1.6 TS 156 J
1999 2.0 TS GTV Gümüş Gri
2006 2.0 SS GT

ealprsln

THE ROMANCE OF PERFORMANCE
'11 MiTo Quadrifoglio Verde

Orhan Hoca

Çok şey yazıldı ama şu soruya cevap vermek lazım :

Yakıt tüketimleri aynı olsaydı Dizel Alfa alır mıydınız ?

Şöylede denebilir,

Ekonomi için dizel alıp " şöyle kaçar, böyle gider, benzinliye rampada şeyettirir, " diyen arkadaşlara selam olsun ama tüketim aynı olsaydı eminim ki hiçbiriniz dizel almazdınız
😉

Not : tek istisna, Q2 farkı olduğu için dizel GT tercih edenler...

Tabii ki almazdim. Peki hız tabelalarina her yerde uymak zorunda olsaydınız,  radar her gerekli yerde olsaydı 170'lik alır mıydınız. Malesef olsaydı ile olmuyor. O zaman otv olmasaydı da bir Giulia'ya binseydim. Harika olurdu.

Konuya uygun diye sorayım: 7.000 farklı artan fiyatları sonda 15.000 artıyor. Sunroof falan mı standart onda, yoksa +8.000 öpüyorlar mı ?

coolistanbul

Tabii ki almazdim. Peki hız tabelalarina her yerde uymak zorunda olsaydınız,  radar her gerekli yerde olsaydı 170'lik alır mıydınız. Malesef olsaydı ile olmuyor. O zaman otv olmasaydı da bir Giulia'ya binseydim. Harika olurdu.

Konuya uygun diye sorayım: 7.000 farklı artan fiyatları sonda 15.000 artıyor. Sunroof falan mı standart onda, yoksa +8.000 öpüyorlar mı ?
Alirdim zira gır gır gııırr yerine wroaam ' ı tercih edenlerdenim.

Benim olsaydı dememin sebebi : - - ekonomik sebeplerle dizel kullanıp benzinliden daha performanslı demenin bir lüzumu yok.

" Evet, ekonomik sebeplerle dizel aldım ama performansta elbette benzinli üstündür "  diyebilmek önemli.

Selamlar...

Aşk 3 değil 4 harftir => ALFA
1997 1.6 Boxer 145 Rosso
2003 1.6 TS 156 J
1999 2.0 TS GTV Gümüş Gri
2006 2.0 SS GT

Doğa Tosun

Ma170 stock değil sanırım zira 420d 320d Ma'yı malesefki genel performans kıstasında üzer.

Ma170 ile jtd105'in karşılaştırılması performans açısından elbette mümkün değil, ama yokuş gibi bi handikap veriliyorsa değerlendirilebilir. Tork ve beygir kavramına hiç girmiyorum çünkü bu konularda yorum yapmak için fizik bilgisine (en azından temel fizik bilgilerine) ihtiyaç var. Zaten bu bilgilere sahip olanlar yazılarını da o çerçevede yazmış, bize de keyifle okumak düşmüş. Makina mühendisliği 3.sınıf öğrencisi olarak edindiğim ve öğrendiğim şeyler de üst postlardaki bilimsel açıklamalarla örtüştüğüne göre;

Lafı hiç uzatmadan size sonucu söyleyeyim. Zor birşey değil denenebilir dizel giu da benzinli giu da bol bol var forumda. Bence sonuç net bi şekilde; dizel giu 1.vitesi bitirdiği an benzinliyi yanında görecek, o andan itibaren de güzel arka stoplarını izlemeye koyulacak. Yokuş devam etse bile multiair üniteye sahip araç arayı sürekli açacaktır.

Dizel fanatizmi diye birşey gerçekten var çünkü insanımız kandırılmaya çok müsait. Koltuğa yapıştığı an diyor ki "lan araba uçuyor" ama şuna dikkat etmiyor. Koltuğa yapıştın 1,5 saniyeliğine, sonra 2 saniye kadar normal gittin, üst vitese geçtin, 1 saniyeliğine daha koltuğa yapıştın. 3 saniye normal gidip bi üst vitese daha geçtin, 0,35 saniye daha hafif bi yaslanma hissettin, 4 saniye normal gittin, ve bi üst vitese de geçtiğinde artık koltuğa yapışmadın.

Benzinli arabada koltuğa o kadar şiddetli yapışmayacaktın tamam kabul ama 3 saniye eh gidip her vitesin sonlarına doğru 2-3-4 saniye iyi gidecektin. Toplama baktığında daha ivmeli, daha kararlı ve sonunda daha hızlısın. Saniyeler ve süreler tamamen afaki, biraz daha kolay anlaşılır hale gelmesi için. Kabaca yani.

Ha bu demek değilki tork önemsiz. Dizel motora antipatisi olan bazı insanlar en basiti 320d'yi su tankeri sanıyor belli ki. 1300 kg bir otomobilde eksikliği hissedilmezken ağırlık arttıkça mecburi hale gelir tork. Bunu ağır otomobillerin motor seçeneklerinde görebilirsiniz. Dizel motoru kullanmayı gerçekten seven biri değilim ki bu yüzden GT seçimi yaptık. Haftasonları onunla gezmek çok daha keyifli oluyor ve bunun en büyük sebebi benzinli oluşu. Keşke hepimiz hacimli gürül gürül benzinli otomobillere binsek, ama torka, dizel motora da bu konularda yanlış muamele yapmak cahillikten başka birşey değildir. Yada bol torklu bi dizel gelir tokatlar, yırtarsın benzinlini yinede adam alttan alttan uzar gider sessiz sakin, o zaman dizelden nefret edersin :)

Karşılaştırmayı daha mantıklı ve kestirmesi zor 1.8 tbi 200 bg 159 vs 1.9 yazılımlı JTD 159 olarak yokuş mokuş katmadan genel performans açısından değiştirmeyi teklif ediyorum.

Çünkü biraz işin dinime küfreden kısmı var. Bahsedilen benzinli 1.4 ma. Şirin bi turbosu çük kadar da hacmi var. Ne kadar zevkli olabilir allah aşkına? Ki kullandım da. Sesi mi çok harika? Tork bandı mı inanılmaz ? demekki insanlae GT 2.0 jts'yi falan kullansa aman yarabbi.
"AlfaRomeo 159 JTDM [url="//dist.plus"]Dist.Plus[/url] Qtronic

"Alfa MiTo 1.4 TB (sold)
"Alfa GT 2.0 JTS Selespeed (sold)
"Alfa 147 1.6 TS (sold)

Orhan Hoca

Alirdim zira gır gır gııırr yerine wroaam ' ı tercih edenlerdenim.

Benim olsaydı dememin sebebi : - - ekonomik sebeplerle dizel kullanıp benzinliden daha performanslı demenin bir lüzumu yok.

" Evet, ekonomik sebeplerle dizel aldım ama performansta elbette benzinli üstündür "  diyebilmek önemli.

Selamlar...

Sorunuzu unutmuşsunuz sanki?

halil

dizel mi,benzinli mi?

Dizel motorların serüveni esasen benzinli motorlarla başlar. August Otto 1876 yılında benzinli motorun patentini aldı. Bu icat "Otto Döngüsü" olarak da bilinen dört zamanlı içten yanmalı motor prensipleri üzerine çalışan bugünkü araçlarımızın esasını teşkil eder. 1878'de de Almanya'da yola "buharlı motor benzinli motora karşı" çalışmasını yaparak çıkan Rudolf Dizel daha verimli bir motor yapma hırsı ile 1892'de dizel motorun patentini aldı.
Eğer dizel motorlar daha verimli ise neden dizel motorları daha sık kullanmayalım ki sorusu yıllardır gündemdedir. Ağır vasıtaların dizel motorlar ile teçhiz edilmesini yalnızca motorin fiyatlarına bağlamak tekniği göz ardı etmektir. Evet dizel motorlar daha "verimlidirler".

Teoride dizel motorlar ile benzinli motorlar benzerdirler. Her ikisi de akaryakıtta mevcut olan kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürür. Dikkat buyurun "akaryakıtlardaki kimyasal enerji" diyeceksek eğer dizel – benzinli kıyaslamamızda sadece motor bloğuna bakıp ahkam kesmemiz son derece hatalı olur. Bir kere önce her ikisi de petrol türevi olan ama aralarında kimyasal farklılıklar bulunan motorin ile benzinin kıyasını yapmamız icap eder. Dizel motor ile benzinli motorun arasındaki ana fark bununla başlar, ateşleme anında yakıta yaptıkları muamele ile devam eder. Kısaca benzinli motorda yakıt hava ile karıştırılır, pistonlarca sıkıştırılır, bujilerin kıvılcımları tarafından patlatılır. Dizel motorda ise ilk önce hava sıkıştırılır sonra da yakıt püskürtülür. Hava sıkıştığında ısındığı için yakıt patlar. Birkaç satır önce yakıtların arasındaki kimyasal farklılıkların mukayese edilmesinin öneminden dem vurmuştum; kaynamasın.

Petrol doğada yeryağı (ham petrol) olarak bulunur. Yeryağı rafinerilerde işlendiğinde benzin, jet yakıtı, motorin, kerosen gibi birkaç farklı türde akaryakıt elde edilir. Motorin ve benzin farklı kokar. Motorin daha ağır ve yağlıdır. Motorin benzinden çok çok daha yavaş buharlaşır; kaynama noktası sudan bile yüksektir. Dünyanın farklı yerlerinde motorine "dizel yağı" denmektedir çünkü yağlı yapısı hissedilir seviyededir. Dizel yakıtı ağır olduğundan daha yavaş buharlaşır.

Benzinden daha uzun karbon atomu zincirine sahiptir. Benzin tipik olarak C9H20 iken motorin C14H30 yapısındadır. Motorin benzine göre rafineride daha az damıtmayla elde edilir ki bu daha ucuz olmasını sağlar.
Motorinin enerji yoğunluğu benzinden daha fazladır. Ortalama 4 lt motorin 155x10^6 (147000BTU) jul ihtiva ederken 4lt benzin 132x10^6 jul (125,000 BTU) içerir. Bu neden 4lt motorinin 4lt benzine göre daha fazla yol yaptığını açıklıyor. Dizel motorların "verimlilik" avantajlarını güç gereksinimleri yüksek kamyon, otobüs, tren, vinç, tarım araçları, acil durum araçları ve güç jeneratörleri gibi vasıtaların dizel olması kanıtlar. Dünyada taşınan yüklerin %94'ü dizel motorlara ihtiyaç duyar.

Çevre açısından dizel motorlar benzinli motorlara göre çok daha az karbon monoksit, hidrokarbon ve karbondioksit salınımı yapar. Ancak nitrojen bileşikleri salınımı, bu asit yağmuruna sebep olur, benzinli motorlara göre daha yüksektir.
Dizel motorların 1500-2000 rpm arasında üretebildikleri gücü benzinli motorlar 2500-3000rpm'de üretebilirler. Bu da verimlilik açısından önemlidir.

Burdan yola çıkarak;

Bir çok benzinli motor 9:1 ila 11:1 arası sıkıştırma oranına sahipken, dizel motorlar 16:1 ila 20:1 sıkıştırma oranlarına sahiptir. Termodinamik yasalarına göre Sıkıştırma oranı ne kadar yüksek olursa verimlilik de o kadar yüksek olur. Maalesef yüksek sıkıştırma oranları aynı zamanda motorun iç aksamının daha yüksek bir stresle baş etmesi anlamına geliyor. Böylece dizel motorların tüm parçaları daha yüksek olan bu strese dayanması için daha güçlü maddelerle ve tasarımlarla imal ediliyor..

Dizel motorlar daha fazla güç üretsinler diye turboşarjlıdır. Turboşarj bir dizel motora gayet düz tork eğrisi ve daha yüksek güç verirken, maliyeti de arttırıyor. Turboşarj havayı ısıtır, ısıya dayanaklı malzemeden üretilmelidir: hava tekrardan motora beslenmeden önce ısındığı için soğutulmaya ihtiyacı vardır. Bu motorun bir intercooler'a ihtiyacı olması demektir.

Bir diğer fark yaratan konu: modern dizel motorlar yüksek basınçlı enjektör sistemlerine sahiptirler. Bu sistemler "common rail" sistemleri olarak bilinirler ki yakıtı 1000 ve 2000 bar arasında pompalarlar. Bundan dolayı dizel motorlar ikinci bir yakıt pompasına ihtiyaç duyarlar.

Yüksek sıkıştırma "verimlilik" için harikadır, diğer yandan yüksek sıkıştırma oranlarında patlama (yakıtın yanması) istenmeyen yan etkiler doğurur. Dizel motorlar nitrojen oksit NOx üretme eğilimindedirler. Tüm devletlerde NOx emisyonlarını sınırlandıran yasal düzenlemeler vardır. Bundan dolayı araba üreticileri egzoz son işlem sistemleri kullanarak bu emisyonları azaltma yoluna giderler. Sıradan bir üç yollu katalist kullanan benzinli motora kıyasla, dizel motor NOx emisyon azaltımı için ek kataliste ihtiyaç duyar. Yanmamış dizel parçacıklarına karşı da partikül filtreleri eklerler.

Sonuç olarak

Dizel motorlar "verimlidirler": birim yakıtla daha uzun yol giderler. Motorin bugün piyasada mevcut enerji yoğunluğu en yüksek akaryakıtlardandır. Dizellerin buji gibi kıvılcımlı ateşleme düzeneklerine ihtiyacı yoktur. Yüksek sıkıştırma oranlarına mukavemetli tasarlanmaları dizel motorları ağır koşullar için daha dayanaklı yapar. Yaygın görülen benzinli motorun daha uzun ömürlü olması yanılgısına rağmen dizel motorlar daha dayanıklıdırlar. Orijinal motorla en uzun kullanılma rekorunu 900000 mil ile bir dizel motorlu araç elinde bulundurmaktadır.

Elektrikli bir ateşleme sistemine sahip olmayışı dizel motoru daha güvenilir yapmaktadır. Daha az rpm'lerde ihtiyaç duyulan gücü karşılayabilmesi ve malzeme kalitesinin yüksekliği de dizel motorların güvenilirliğini arttırmaktadır. Motorin kaydırıcılık özelliğine sahiptir; bu özelliği ile yağ filmi, segmanlar, silindir iççapı aşınmaları bakımından benzinden çok daha avantajlıdır. Rektifiyeye gerek kalmaksızın dizel motorların minimum 400000km yapması yaygın bir istatistiktir.
Motorinin alev alabilirliği düşüktür, bu nedenle yangın riskini azaltır. ABD ordusu ve NATO sırf yangın riski daha düşük olduğu için mümkün olan her yerde sadece dizel motorlar kullanırlar.

4LT'lik motorinin 155x10^6 (147000BTU) jullük enerji üstünlüğü (4lt benzin 132x10^6 jul (125,000 BTU)) artı dizel motorun 16:1 ila 20:1 lik sıkıştırma oranları (benzinlinin 9:1 ila 11:1) dünya çapında dizeli tartışmasız daha yaygın bir motor tipi yapıyor. Ayrıca kısa vadede bio bazlı yakıtlar petrol türevi yakıtlara alternatif olarak piyasaya sürülecekler, ve bu yakıtları ancak dizel motorlar yakabilecek. Global enerji politikaların değişkenliği riskine cevaben dizel motorlar doğal gaz, kaya gazı, alkol bazlı yakıtları da yakabilecek esnekliktedirler.